330.000 euro voor een klassieke woning. Eigen haard is bijna letterlijk goud waard. Want zoveel kost een nieuw huis. Het Journaal van Eén berekende hoeveel een nieuwe woning van een 200 vierkante meter kost.

Een deel van de mensen willen geen 330.000 euro voor een eigen woning meer betalen, zegt Sien Winters van Steunpunt Wonen van de KUL.

De traditionele nieuwbouw maakt hoe langer hoe meer plaats voor andere woonvormen zoals de containerwoningen.

Mentaliteitswijziging bij jongeren

Het geeft mensen de ruimte om hun budget anders te besteden. Vroeger begon met vaak van het leven te genieten als de hypotheek afbetaald was of als de kinderen het huis uit waren. Vandaag leeft men veel meer in het nu. Men wil geen 20 of 25 jaar meer wachten om ook andere dromen te realiseren.

Tegelijk geven containerwoningen heel veel mensen de mogelijkheid om toch een kleiner stuk bouwgrond te kopen vlakbij de stad.

Een groep van jongeren wil graag vlakbij de stad wonen, dicht bij voorzieningen, dicht bij het werk en dicht bij het openbaar vervoer. En zonder dat men afhankelijk is van een wagen zegt Winters in het Journaal op Eén.

Kleiner wonen wordt de nieuwe trend

Het VTM nieuws pakte onlangs uit met een doctoraatstudie van de Universiteit van Hasselt waaruit blijkt dat mensen kleiner moeten gaan wonen.

We hebben 330.000 nieuwe woningen nodig in de toekomst. Daar tegenover staat dat er in Vlaanderen gewoon geen plaats als we allemaal grote verkavelingen blijven maken met grote huizen op.

We moeten de beschikbare ruimtes beter gaan benutten. Op een perceel van vandaag kunnen makkelijk 2 tot 3 kleinere huizen komen. Wonen wordt dan weer betaalbaar voor iedereen.

Een containerwoning voor de helft van de prijs

Als we kijken naar de kosten van een containerwoning, dan zijn die vaak de helft van een containerwoning,  beaamt Van Gils.

Dit komt vooral omdat de manier van werken totaal anders is. Bij containerwoningen vertrekt men van een stevige metalen container als basis. De omkadering van het huis kost een fractie van de prijs in vergelijking met traditionele woningbouw omdat een huis metsen nog grotendeels met de hand gebeurt.

Men ziet het verschil niet

Een bijzonder groot voordeel van containerwoningen is dat men haast het verschil niet ziet met een klassieke woning.

Wie binnen zit, heeft hetzelfde wooncomfort als in een traditionele woning. Daarnaast is het perfect mogelijk om de gevels van de container van een muur te voorzien indien men dit wenst.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *